IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола стартира седмицата с умерен ръст

Котировките се отлепиха от седемседмичното си дъно след стабилизирането на еврото тази нощ

08:23 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола стартира седмицата с умерен ръст

Цената на петрола стартира новата седмица с плахо повишение. Така тя се отлепи от достигнатото в петък седемседмично дъно, дошло като резултат от поскъпването на щатския долар.

За ръста в цената на черното злато помогна и изказването на петролния министър на Саудитска Арабия от уикенда. Той заяви, че „цената на петрола е идеална“, което означава, че няма нужда от ново съкращаване на доставките от страна на ОПЕК.

Черното злато спря поевтиняването си от края на миналата седмица и като резултат от поскъпването на еврото. След като в петък единната валута отстъпи до 1,4858 EUR/USD, тази сутрин едно евро струва 1,4891 долара.

В края на миналата седмица доларът поскъпна значително след новината, че безработицата в САЩ е отбелязала изненадващ спад до 10%. Това доведе до силен оптимизъм на фондовите борси, както и до отстъпления в цените на ключовите суровини.

Като следствие от разпродажбите американският лек суров петрол потъна до 75,47 долара за барел, което е най-ниското ниво на затваряне от 14 октомври насам. Новата седмица обаче започна със стабилизиране на котировките и те добавят 0,2 на сто до 75,60 долара за барел.

На борсата в Лондон в петък петрола от сорта брент загуби 1,1 на сто до цена на затваряне 77,52 долара за барел. Тази сутрин брентът повишава цената си с 0,44 на сто до 77,86 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още