IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел вероятно ще отложи старта на преговорите за членство на Македония

Възможно е заключенията на ЕС да включват препоръка към Македония и Гърция да работят по-интензивно за решаване на спора за името

10:40 | 06.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел вероятно ще отложи старта на преговорите за членство на Македония

Европейският съюз ще се опита на 7 и 10 декември да отложи решението за предоставяне на дата за начало на преговорите за членство на Македония и същевременно да избегне негативните последици от евентуално гръцко вето. Това посочват дипломатически източници от Брюксел пред агенция МИА.

Точната формула за постигане на тази цел все още не е договорена, но по нея се работи и се очаква тя да бъде окончателно уточнена в понеделник, отбелязват източниците.

Според тях идеята е Брюксел да отбележи и да приветства постигнатия от Македония напредък и да препоръча определянето на дата за начало на присъединителни преговори в бъдеще.

Възможно е заключенията на ЕС да включват препоръка към Македония и Гърция да работят по-интензивно за решаване на спора за името.

Подобен изход би означавал Македония да получи дата за начало на преговорите на някое от заседанията на Съвета на ЕС следващата година.

Същевременно чешкият президент Вацлав Клаус заяви подкрепата си за европейската интеграция на Македония в писмо до македонския си колега Георге Иванов, съобщава МИА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още