IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задава се край на политическия вакуум в Румъния?

В неделя ще се проведе балотажът на президентските избори в страната, определяни като едно от най-важните събития за икономиката след падането на комунизма

16:09 | 05.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задава се край на политическия вакуум в Румъния?

Румънските избиратели ще се опитат да сложат край в неделя на двумесечния политически вакуум в страната, който блокира икономическите промени и отложи програмата за международна помощ.

Дясноцентриският президент Траян Бъсеску загуби преднината си в социологическите проучвания тази седмица след взрив от политически гафове, се казва в коментар на Dow Jones. Неговият опонент – социалдемократът Мирча Джоана – е бивш външен министър и посланик във Вашингтон.

„Много хора в Румъния чувстват, че страната се люшка на ръба на пропаст”, казва Найджъл Рендъл, икономист към RBC Capital Markets. Румънската икономика би могла да остане несигурна, ако изборите не доведат до бързо сформиране на правителство, смята той.

Вотът, който ще даде правомощия на новия президент да назначи нов министър-председател, се смята за едно от най-ключовите събития, влияещи върху управлението на икономиката, от падането на комунизма насам.

Най-спешната задача на новото правителство ще бъдат преговорите за бюджетните условия с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), които заедно отпуснаха на страната 20 млрд. евро по-рано тази година.

През юли ЕС отправи критика към Румъния за корупцията в страната, за която се смята, че е на най-високо ниво в Общността, следвана от тази в България и Гърция. МВФ пък отложи за след изборите отпускането на допълнителни финансови средства, когато ще е налице програма за фискални и икономически промени.

„Политическата ситуация в страната е обезпокояващо лоша за бизнеса, като политиците работят за себе си и срещу нас. Бъдещето изглежда несигурно”, коментира 35-годишен мениджър на международна застрахователна компания с бизнес в Румъния.

Изборите в неделя са балотаж след проведен вот в края на ноември, на който Бъсеску имаше съвсем лека преднина пред Джоана.

Политическата криза в страната ескалира в началото на октомври и доведе до падането на кабинета на Емил Бок на 13 октомври.

Запитани от Investor.bg анализатори са на различни позиции относно влиянието на политическия риск върху борсовата търговия. Докато според някои пазарът е заплашен от неуредиците, други смятат, че вълненията имат сравнително ограничено влияние.

За последния месец индексът BET е нараснал с 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още