IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна успя да плати на Русия за ноември

За да погаси газовите си задължения, страната е конвертирала в долари специални права на тираж от МВФ

11:57 | 05.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна успя да плати на Русия за ноември

Украйна е платила на Русия за газовите доставки през ноември, след като правителството е конвертирало в долари свои специални права на тираж (СПТ) на МВФ, става ясно от съобщение на Нафтогаз Украйна.

Нафтогаз плати изцяло задълженията си към Русия, е заявял пред Bloomberg говорител на базираната в Киев компания. Той обаче не е уточнил точния размер на преведената сума.

Говорител на Газпром е потвърдил информацията, също без да разкрива стойността на превода.

На 2 декември финансовият министър на Украйна каза, че правителството е конвертирало СПТ две седмици по-рано и ще плати навреме 770 млн. долара за доставките на синьо гориво.

На 12 ноември той заяви, че страната иска да конвертира 800 млн. СПТ в 1,28 млрд. долара.

Украйна разчита на Русия за около 70% от енергийните си нужди и осигурява транзита на около 80% от изнасяните количества руски газ към Европа.

Според договора си с Газпром Нафтогаз трябва да плаща за доставките към Украйна до 7-мо число на месеца, последващ доставките. Страната вече използва веднъж СПТ за разплащане с Русия.

Руските власти не пропускат всеки месец да отправят запитвания дали страната ще може да осъществи плащанията, а премиерът Владимир Путин наскоро призова ЕС да помага на Украйна в случай на нужда.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още