IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото поевтиня с 50 долара за една сесия

Поскъпване на долара дръпна спирачката на поредицата от рекорди на жълтия метал

22:11 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото поевтиня с 50 долара за една сесия

Цената на златото се смъкна с 4 на сто днес, отбелязвайки първото значително понижение от началото на ноември досега. Тогава започна ралито на метала, което доведе до поредица от исторически рекорди.

Златото с доставка през декември поевтиня с близо 50 долара днес и приключи седмицата със спад от 0,5 на сто до 1 168,80 долара за тройунция. Така се стигна до първо седмично отстъпление на суровината за последните пет седмици. Седмичният спад е и втори за последните 20 седмици, предава Market Watch.

Основна причина за отстъплението на златото днес станаха данните за пазара на труда в САЩ. Те показаха изненадващ спад на безработицата до 10 на сто през ноември и предизвикаха силно поскъпване на американския долар.

„Отстъплението на долара е свързано с реакцията на долара на данните за пазара на труда”, посочва Джеймс Стийл от HSBC. „Двойката евро/долар падна под 1,50, което е важно психлогическо ниво, а това ограничава краткосрочните покупки на злато като защита срещу обезценка на долара”, смята той.

Днес доларовият индекс постигна силен ръст от 1,6 на сто до 75,81 пункта. Спрямо еврото зелените пари поскъпнаха с 1,5 на сто до 1,4877 долара зя едно евро.

В резултат на спада от днес златото спря поредицата си от рекорди, която изведе метала до връх от 1 226 долара за тройунция вчера. От началото на годината пък металът е поскъпнал с цели 40 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още