IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът с мощен ръст, златото рязко надолу

Зелените пари постигнаха най-силното си повишение спрямо йената за последните шест месеца, поскъпват и срещу другите валути

18:33 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с мощен ръст, златото рязко надолу

Американският долар регистрира най-големия си ръст за последните шест месеца спрямо японската йена. Това се дължи на данните за безработицата в САЩ през ноември, която се понижи за пръв път от доста време насам.

След окуражителните данни за пазара на труда последва силен оптимизъм на фондовите борси по света, както и поскъпване на американския долар. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, се повиши с 1,1 на сто до 75,44 пункта.

Доларът поскъпна с 1,6 на сто спрямо йената до 89,63 USD/JPY, след като през целия ден търговията остана сравнително спокойно. По отношение на еврото зелените пари повишиха стойността си с 0,9 на сто и се върнаха под психологическата граница от 1,50 EUR/USD, задържайки се около 1,49 долара за евро.

На фона на това златото отбеляза рязък спад и отново се върна под нивото от 1 200 долара за тройунция. Металът изгуби 3,75 на сто до 1 173 долара за тройунция само за няколко часа. Това вероятно ще му попречи да завърши седмицата с повишение, тъй като към момента е в близост до цената си от миналия петък.

За последните 19 седмици златото е постигнало 18 повишения, така че ако сега тази тенденция се пречупи и доларът остане силен, то можем да очакваме успокояване на котировките след поредицата от поставени рекорди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още