IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за спасяване на банки на Острова стигнаха $1,4 трлн.

Окончателната цена на спасителните операции може да не стане ясна години наред, предупреждават регулаторните органи

14:24 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за спасяване на банки на Острова стигнаха $1,4 трлн.

Цената на спасяването на банките във Великобритания е достигнала 850 млрд. лири (1,4 трлн. долара), показват изчисления на Националната одиторска служба. От организацията обаче предупреждават, че окончателната цена, която данъкоплатците ще платят за спасяването на банките, може да не стане ясна в продължение на години.

„Трудно е да си представим размера на последствията за икономиката и обществото, ако големите банки бяха оставени да фалират“, коментира ръководителят на организацията на одиторите Амейс Морс, цитиран от CNBC. „Големият въпрос е колко точно би струвало всичко това на данъкоплатците“, смята той.

“Когато кризата започне да си отива, властите трябва да въведат критерии за оценка на ефективността на помощта, предоставена на финансовия сектор, за да може занапред да има подобна информация“, посочва Морс.

По време на най-острата част от кредитната криза Великобритания национализира частично някои от най-големите банки в страната, предостави гаранции и кредити за финансовия сектор и създаде програми за неговото насърчаване.

Според някои оценки правителството може да донесе загуба в размер на 20 до 50 млрд. лири на данъкоплатците само заради действията по спасяването на Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group. Нейният размер зависи от това колко лоши ще се окажат активите на двете банки и при каква цена държавата ще продаде своя дял от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още