IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутните резерви на Румъния достигнаха исторически връх

Емитирането на облигации в чужда валута е помогнало на правителството да увеличи резерва

12:32 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Румъния достигнаха исторически връх

Валутните резерви на Румъния достигнаха исторически връх, след като стойността им за ноември възлезе на 28,73 млрд. евро. Това е увеличение от 1,18 на сто спрямо предходния месец. Основна роля за това са изиграли емитирането на облигации от страна на финансовото министерство, както и големият интерес към емисиите.

През ноември министерството на финансите на Румъния е привлякло 2,2 млрд. евро от две емисии, деноминирани в евро и с матуритет от 3 години, предава wall-street.ro.

Входящият валутен поток в резервите на Румъния е бил 2,69 млрд. евро, като той е останал ограничен от промяната в регулациите за поддържане на минимални резерви в чужда валута от страна на търговските банки.

Изходящият поток пък е бил в размер на 2,358 млрд. евро. Голяма част от него е генерирана именно от промяната в изискванията за размера на банковите резерви, както и на плащанията към международни финансови институции.

Международните резерви на Румъния, които включват валутния резерв и златото, притежавани от страната, са се увеличили с 1,91 на сто през ноември до 31,33 млрд. евро. Северните ни съседи притежават общо 103,7 тона от жълтия метал, чиято цена скочи с над 11 на сто през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още