IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби в последните минути потопиха щатските индекси

Инвеститорите заеха предпазливи позиции преди петъчните данни за безработицата в САЩ през ноември

23:33 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажби в последните минути потопиха щатските индекси

Индексите на Wall Street търсиха посока по време на по-голямата част от днешната волатилна сесия и поеха рязко надолу в нейния край, след като инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на утрешните данни за безработицата в неселскостопанските отрасли на щатската икономика.

Данните за понижението на първоначалната безработица бяха засенчени от новината за изненадващото свиване на сектора на услугите през ноември. Преди началото на петъчната сесия ще стане ясно колко работни места са били закрити в американската икономика и какво е равнището на безработица през ноември.

Новината, че Bank of America ще изплати на американските данъкоплатци 45-те млрд. долара, които им дължи, даде положителен импулс на пазара и първоначално подкрепи компаниите от банковия сектор. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 0,7% до 15,76 долара за акция до края на днешната волатилна сесия.

Индексът на 30-те най-големите и търгувани борсови дружества Dow Jones IA се задържа около неутралната зона през по-голямата част от сесията, но пое рязко надолу в самия край и приключи с понижение от 0,8% до 10 366,2 пункта.

По-широкият S&P 500 също потъна с 0,8% до 1 099,9 пункта, главно заради разпродажбите в добивния и енергийния сектор. Индексът, обединяващ компаниите от борсата Nascaq – Nasdaq Composite, се понижи с 0,5% до 2 173,1 пункта

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви пред Сената, че ниските лихвени проценти в САЩ не могат да се променят преди да се направи внимателен анализ и преценка на икономическата ситуация. Очакванията са, че той ще бъде преизбран за втори четири годишен мандат до края на декември.

Преди началото на борсовата сесия стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ се е понижила до най-ниското си ниво от септември 2008 г. Продуктивността в американската икономика обаче се е повишила по-малко от очакваното през третото тримесечие, а секторът на услугите се е свил изненадващо през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още