IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке защити своя пост като председател на Фед

Бернанке предупреди, че ниските лихвени проценти не могат да се променят преди да се направи внимателен анализ

22:18 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке защити своя пост като председател на Фед

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити своя пост, както и предприетите под негово ръководство мерки от централната банка в САЩ за борба с икономическата и финансова криза.

Бернанке направи изявление пред Сената, който трябва да разгледа кандидатурата му за втори четиригодишен мандат до края на декември. Под негово ръководство Федералният резерв намали основната лихва в САЩ до нива близки до нула и задели 3 трлн. долара за укрепване на финансовата система.

Бернанке предупреди, че ниските лихвени проценти не могат да се променят преди да се направи внимателен анализ и преценка на икономическата ситуация. Той допълни, че Федералният резерв ще приложи стратегията за затягане на паричната политика по такъв начин, че да насърчи създаването на работни места и да поддържа ценовата стабилност в страната.

Част от народните представители в Сената са на мнение, че преизбирането на Бернанке ще се превърне в правилното послание към финансовите пазари. Други обаче критикуват яростно предприетите от Федералния резерв мерки, предаде BBC.

Мандатът на Бен Бернанке изтича в края на януари. Американският президент Барак Обама го номинира за още един мандат като председател на централна банка на САЩ през август, но неговото преназначаване трябва да се потвърди от Сената.

Заедно с финансовото министерство на САЩ Федералният резерв разработи през есента на миналата година план за спасяването на финансовата система на стойност 700 млрд. долара.

И двете камари на Сената в САЩ настояват за намаляване на правомощията на Федералния резерв. Те искат и одит на решенията на централната банка за лихвения процент, както и намаляване на регулаторните й правомощия по отношение на частните банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още