IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивните компании понижиха европейските индекси

Добивните компании допринесоха най-много за днешното понижение на Dow Jones Stoxx 600 след силното рали през изминалите няколко дни

20:58 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Добивните компании понижиха европейските индекси

Борсовата сесия на Стария континент завърши с разнопосочни движения на основните индекси на фона на смесените икономически данни от днес. По време на днешната сесия Европейската централна банка очаквано остави основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1% за осми пореден месец през декември.

Нейният президент Жан-Клод Трише обаче изненада пазарите като съобщи, че планираният за декември аукцион за отпускане на кредити на търговските банки в еврозоната за срок от 1 година няма да бъде при основната лихва от 1%. Вместо това лихвената ставка ще бъде индексирана с пазарните лихви в еврозоната.

Икономическите данни от днес показаха, че секторът на услугите във Великобритания и САЩ изненадващо са се свили през ноември. Освен това брутният вътрешен продукт на еврозоната се е повишил с 0,4% през третото тримесечие, но единствено заради увеличението на правителствените разходи и на износа.

Акциите на най-голямата инженерна компания в Европа Siemens поевтиняха с 5,2% до 64,08 евро на борсата във Франкфурт, след като конгломерата отчете първата си загуба на тримесечна база за последната година. Конгломератът съобщи още, че печалбата му се е свила с 57% на годишна база за изтеклата фискална 2009 г.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 изгуби 0,2% до 246,33 пункта в края на днешната сесия. От началото на тази година борсовият измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в 18 европейски страни, се е повишил с 24%, по данни на Bloomberg. Добивните компании допринесоха най-много за днешното понижение на Dow Jones Stoxx 600 след силното им рали през изминалите няколко дни.

Според анализаторите на френската банка Societe Generale, Dow Jones Stoxx 600 може да завърши следващата година на ниво от 280 пункта. Новината, че Bank of America ще изплати на американското правителство сумата от 45 млрд. долара окуражи пазарните участници и подкрепи акциите от банковия сектор.

Националните индекси се понижиха в 10 от 18-те пазара на ценни книжа, които Dow Jones Stoxx 600 следи. В Германия DAX отстъпи с 0,2% до 5 70,4 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,3% до 5 313 пункта, а френският CAC 40 добави минималните 0,1% до 3799,1 пункта. Гръцкият Athex Composite се понижи най-много, като изгуби 2,7% до 2 366,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 03.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още