IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свиването на сектора на услугите разколеба Wall Street

Индексът на бизнес активността в сферата на услугите изненадващо се върна в песимистичната зона под 50 пункта през ноември

18:09 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Свиването на сектора на услугите разколеба Wall Street

Поредните новини, които показаха, че съкращенията на служители в САЩ намаляват, повишиха щатските индекси в началото на днешната сесия. Малко след това индексите смениха посоката и се пренесоха за кратко на отрицателна територия, главно заради разпродажбите в добивния и енергийния сектор.

Причина за понижението на котировките стана новината за свиването на сектора на услугите, който е доминиращ в щатската икономика. Индексът на бизнес активността в сферата на услугите изненадващо се понижи до 48,7 пункта през ноември и по този начин отново попадна в песимистичната зона под 50 пункта.

Пазарните анализатори очакваха стойността на барометъра на бизнес активността в нефабричния сектор да се повиши от 50,6 пункта през октомври до 51,6 пункта през ноември. Най-много са е понижил обемът на новите поръчки, а заетостта в сектора продължава да намалява, макар и с по-слаби темпове.

Акциите на Bank of America поскъпват с 1,5% до 15,89 долара за акция, след като ръководството на банката съобщи, че ще върне 45-те млрд. долара, които дължи на американските данъкоплатци. Пазарната капитализация на банковия гигант се е повишила с близо 13% от началото на годината.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови дружества Dow Jones IA остава почти без промяна на ниво от 10 461,6 пункта час и половина след началото на търговията. Вчера индексът на сините чипове се понижи с 0,2% въпреки добрите икономически прогнози на Федералния резерв.

По-широкият индекс S&P 500 нараства с 0,2% до 1 111,1 пункта, подкрепен от компаниите от потребителските сектор. Индексът на дружествата от борсата Nasdaq - Nasdaq Composite, успя да заличи понижението от 0,3% в началото на сесията и напредва с 0,5% до 2 194,8 пункта.

Златото с доставка през февруари поскъпна до 1 227,5 долара за тройунция днес, а петролните фючърси поевтиняват с 0,9% до 75,93 долара за барел на Нюйоркската петролна борса. Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижава с 0,3 процентни пункта до 3,36%.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ се е понижила до най-ниското си ниво от миналия септември. Окончателните статистически данни показаха още, че продуктивността в американската икономика се е повишила с 8,1 на сто през третото тримесечие.

Днес френската телекомуникационна и медийна компания Vivendi съобщи, че ще продаде своя 20-процентен дял в капитала на американската NBC Universal. Купувач ще бъде мажоритарният собственик на NBC Universal – General Electric, който ще заплати за сделката сумата от 5,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още