IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските банки стават все по-големи и застрашителни

Петнадесет европейски банки вече имат активи, по-големи от икономиките на страните, в които са базирани

11:32 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки стават все по-големи и застрашителни

Европейските банки са излезли от кризата още по-големи, отколкото са били преди нея, като по този начин се превръщат в още по-голяма заплаха за европейските икономики. Петнадесет европейски банки вече имат активи, по-големи от брутния вътрешен продукт на страните, в които са базирани, предаде Bloomberg.

За сравнение преди три години банките на Стария континент с активи, надхвърлящи размера на икономиката на съответните страни, са били с пет по-малко. Френската BNP Paribas, британската Barclays и испанската Banco Santander са сред най-малко 353 европейски кредитори, които са увеличили своите активи от началото на 2007 г.

Петте най-големи кредитори в САЩ – Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo и Goldman Sachs, имат активи за общо 8,3 трлн. долара към 30 септември тази година. Това възлиза на около 60% от брутния вътрешен продукт на САЩ и е три пъти повече в сравнение с активите на петте най-големи банки в страната десет години по-рано.

В същото време петте най-големи банки във Великобритания – HSBC, Barclays, RBS, Lloyds и Standard Chartered, притежават активи за общо 6,1 трлн. британски лири. Това се равнява на около 400% от брутния вътрешен продукт на страната. Преди десет години петте най-големи британски кредитора са имали пет пъти по-малко активи за 1,2 трлн. лири.

Активите на банковия сектор в Европа са се увеличили с 25% от началото на 2007 г. За същия период активите на кредиторите в САЩ са отбелязали 20% увеличение. Според Дейвид Ласелс, анализатор в базирания в Лондон Център за изследване на финансовите иновации, по този начин са били „посети семената“ на следващата криза.

Той предупреждава, че мерките през последните две години всъщност да направили банките още по-големи, а това противоречи на разумното развитие на нещата. Банките са разширили своите активи благодарение на евтините заеми на паричните пазари, като първенец е Royal Bank of Scotland, чиито активи са нараснали с 2914% за десетте години до 2008 г.

През това време банката е похарчила 140 млрд. долара за придобивания, чиято кулминация бе покупката на холандската ABN Amro Holding през 2007 г. Именно тази сделка обаче доведе до сериозните финансови затруднения на Royal Bank of Scotland и направи нейното спасяване от британското правителство най-скъпото в света.

Базираната в Париж BNP Paribas, която е най-голямата банка в света по размера на своите активи, е увеличила своите балансови активи с 59% до 2,29 трлн. евро от началото на 2007 г. Това се равнява на внушителните 117% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция, която е втората по големина икономика в еврозоната след Германия.

Активите на базираната в Лондон Barclays са скочили с 55% за същия период до 1,55 трлн. британски лири, което се равнява на 108% от БВП на Великобритания. Испанският банков гигант Banco Santander отчита ръст на активите си от 30% до 1,08 трлн. евро, което е приблизително равно на размера на брутния вътрешен продукт на Испания.

Royal Bank of Scotland обеща пред финансовите регулатори, че ще намали размера на своите активи с 40% през следващите пет години. Европейската комисия нареди на редица банки, в това число Commerzbank, ING Groep и Lloyds Banking, да продадат част от своите активи, за да имат правото да получават държавна помощ при финансови затруднения.

Общо 38 от стоте най-големи банки в Европа се успели да се разраснат значително и през тази година. Някои от тях обаче, като немската Deutsche Bank и италианската UniCredit, имат по-ниска норма на капиталова адекватност от минимално допустимата. Това предупредиха от агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s в края на ноември.

Европейските правителства са предоставили на банковия сектор помощ в размер на 5,3 трлн. долара през последните две години. Според много икономисти раздробяването на банковия сектор е добро решение на проблема. По този начин ще се намали систематичният риск за икономиката, в случай че и друг голям голям представител на сектора фалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още