IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на General Motors Хендерсън подаде оставка

От борда на директорите са разкритикували действията на Хендерсън и са заявили, че компанията трябва да се управлява от външен човек

10:15 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на General Motors Хендерсън подаде оставка

Главният изпълнителен директор на General Motors Фриц Хендерсън подаде оставка след осем месеца начело на компанията, тъй като според борда на директорите не е направил достатъчно за закрепване на финансите на GM.

Няколко от директорите са изразили становище, че компанията има нужда да бъде управлявана от външен човек, са заявили пред Bloomberg анонимни източници, присъствали на представянето на прегледа на дейността на Хендерсън от излизането на компанията от процедурата по фалит на 10 юли.

В обширен материал за Хендерсън Ройтерс посочва, че в 25-годишната си кариера в General Motors той е следвал стъпките на своя предшественик и ментор – Рик Уагонър, включително и в изгонването му от компанията от външни за нея хора, които смятат, че са необходими по-радикални промени.

„Фриц е като Рик Уагонър. За съжаление да бъдеш твърде дълго около GM е проклятие“, коментира Логан Робинсън, професор в University of Detroit Mercy School of Law.

Хендерсън стана главен изпълнителен директор през март, след като Белият дом принуди Уагонър да подаде оставка. Хендерсън беше обещал да промени основно корпоративната култура на GM, но заради дългогодишната му работа в компанията анализаторите бяха скептично настроени, че ще успее да се справи.

„Главната критика към Фриц при назначаването му беше, че е поредният, прекарал живота си в GM“, посочва анализаторът на сектора Ребека Линдланд. „Стилът и традициите на мениджмънта в Детройт са много различни от тези в други индустрии. Те са консервативни въпреки всичките им усилия да не бъдат такива“, добавя тя.

Анализатори посочват като модел за такава ситуация действията на Ford Motor, които наеха главния изпълнителен директор на Boeing Алън Мълали. Под неговото ръководство на Ford не се наложи да иска държавна помощ като GM и Chrysler. За третото тримесечие компанията даже отчете изненадваща печалба от близо 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още