IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да поскъпва

Търговията със суровината върви в тесни граници, тъй като икономическите сигнали са противоречиви

08:35 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да поскъпва

Цената на петрола продължи да се повишава през последното денонощие и за момента успява да се задържи на нива от около 78,50 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Възходящото движение обаче бе ограничено от противоречиви новини за състоянието на икономическата активност.

За поскъпването на петрола повлияха отстъплението на американския долар и поредният рекорд, който постави златото. Освен това пазарите все още останаха под въздействие на новините от понеделник, когато стана ясно, че производствената активност в САЩ и Китай се е повишила през последния месец.

Въпреки това обаче оптимизмът рязко спадна след данните на Американския петролен институт за ръст на запасите от петрол в САЩ с 2,89 млн. барела през последната седмица. В същото време от института смятат, че са се свили и запасите от дестилирани горива и бензин и че рафинериите работят при по-нисък капацитет заради ниското търсене, предава Bloomberg.

В резултат на всичко това петролът с доставка през януари поскъпна с 1,4 на сто до 78,37 долара за барел по време на вчерашната сесия в Ню Йорк. Тази сутрин суровината добавя още 13 цента към стойността си до 78,50 долара за барел.

Днес се очаква правителството на САЩ да публикува редовния си седмичен доклад за количеството на запасите от петрол в икономиката, което ще покаже дали данните на петролния институт са точни.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поскъпна с 1,1 на сто до 79,35 долара за барел. В часовете на електронна търговия брентът добавя още 0,3 на сто до 79,59 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още