IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на Wall Street в началото на декември

Основните индекси се повишават с около 1%, водени от банковите и енергийните компании

18:01 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на Wall Street в началото на декември

Новината за деветото поредно увеличение на планираните продажби на жилища в САЩ и преструктурирането на част от дълга на дубайския държавен инвестиционен холдинг Dubai World окуражи инвеститорите на Wall Street. Основните борсови индекси се повишават с около 1% в началото на първата декемврийска сесия.

Днес стана ясно още, че активността във фабричния сектор на САЩ се е увеличила за четвърти пореден месец през ноември, макар и с по-слабо темпо, а цената на златото се повиши до близо 1 200 долара за тройунция. По-късно ще излязат и данните за продажбите на нови моторни превозни средства в САЩ през ноември.

Индексът на 30-те най-търгувани борсови дружества Dow Jones IA нараства с 1% до 10 446,1 пункта близо час и половина след началото на сесията. По-широкият борсов измерител S&P 500 добавя 0,9% до 1 105,6, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава най-силно с 1,1% до 2 168,5 пункта.

Акциите на компаниите от всички сектори на икономиката поскъпват, начело с финансовите, добивните и енергийните компании. Доларът поевтинява спрямо всички най-търгувани валути, с изключение на йената. Доходността на десетгодишните американски държавни облигации остава без промяна на ниво от 3,23%.

Застрахователната компания AIG е намалила дълга си към американското правителство с 25 млрд. долара, предаде CNN. За тази цел AIG е прехвърлила на Федералния резерв привилегировани акции в капитала на две свои международни звена, вместо да ги продава или отделя в самостоятелни компании.

Акциите на AIG поскъпват с повече от 10% до 31,35 долара на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на застрахователната компания остава без промяна на ниво от 4,22 млрд. долара. Поради финансовите си затруднения AIG излезе от индекса Dow Jones в края на миналата година.

По-късно днес президентът на САЩ Барак Обама ще съобщи официално своята стратегия за войната на САЩ в Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още