IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Северна Корея преоцени валутата си заради сивата икономика

Гражданите трябва да обменят своите банкноти от 1000 вона срещу новите банкноти от 10 вона до края на седмицата

16:03 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Северна Корея преоцени валутата си заради сивата икономика

Северна Корея е преоценила своята валута, което не се е случвало през последните 17 години, предаде Bloomberg. По този начин правителството на комунистическата държава се надява да се пребори с ширещата се в страната сива икономика, която позволява търговията да се извършва без каквото и да било данъчно облагане и извън законовите разпоредби.

Чрез преоценката на местната валута, която се нарича вон, Северна Корея цели да овладее и растящата инфлация. Това предаде южнокорейската новинарска агенция Yonhap, позовавайки се на анонимни източници. Гражданите на Северна Корея трябва да обменят своите банкноти от 1000 вона срещу новите банкноти от 10 вона до края на седмицата.

Китайската държавна новинарска агенция Xinhua News Agency също съобщи за преоценката на севернокорейския вон, позовавайки се на новината, която чуждите посолства в Пхенян са получили. Официалната информационна агенция на Северна Корея обаче не споменава нищо за промяната и не е ясно дали става въпрос за преоценка или реденоминация.

Реденоминацията представлява процес, при който една страна рекалибрира своята валута в случай на нейната обезценка. Това например се е случило с българския лев след края на Втората световна война поради високата инфлация в страната. След реденоминацията един нов български лев се е равнявал на 100 стари лева. Това се случва и през 1999 г.

Преоценката на една валута от своя страна представлява корекция на нейния официален обменен курс спрямо избран базов актив. Базов актив може да бъде цената на златото или обменния курс спрямо друга валута. Китайското правителство например преоцени юана, който е с фиксиран курс спрямо кошница от валути, през лятото на 2008 година.

Преоценката на местната валута може да помогне на премиера Ким Чен Ир да насърчи икономическия растеж на Северна Корея, която цели да увеличи над два пъти дохода на глава от населението до 2500 долара през 2012 г. Държавните магазини в Пхенян ще бъдат затворени тази седмица, за да може правителството да определи новите цени на стоките.

Според икономистите с това си действие Северна Корея се надява да засили контрола над вътрешния пазар чрез стриктното управление на паричното предлагане. Освен това инфлацията от много години представлява сериозен проблем за икономиката на Северна Корея. Официално съобщение по повод преоценката обаче все още няма.

Преоценката на валутата е предизвикала трескава обмяна на вона срещу долари и китайски юани. Северна Корея е преоценявала своята валута четири пъти от 1947 г. до 1992 г. Санкциите на ООН, които последваха след оттеглянето на страната от шестстранните ядрени преговори, затрудниха икономиката на страната, която е зависима от външна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още