IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото с пореден рекорд, докосва 1 200 долара за тройунция

Спад в курса на долара предизвика изкупуване на злато на световния пазар

12:30 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с пореден рекорд, докосва 1 200 долара за тройунция

Цената на златото отбеляза поредния си рекорд днес, като почти докосна психологическата бариера от 1 200 долара за тройунция. Това се случи на фона на мощен ръст в стойността на еврото, което доведе до засилен интерес към инвестициите в суровини.

Златото с доставка през декември поскъпна с 1,1 на сто спрямо вчера и на търговската платформа Globex достигна нов исторически връх от 1 199,30 долара за тройунция.

Според анализатори основната причина за новия рекорд на златото е отстъплението на американския долар. Днес той губи около половин процент от стойността си спрямо еврото до 1,5060 EUR/USD.

Възходът на еврото дойде заради новината, че икономическата активност в еврозоната се е увеличила повече от предварителните оценки през ноември. В същото време безработицата е останала без промяна на ниво 9,8 на сто, което вдъхва увереност, че еврозоната все по-сигурно върви към излизане от кризата.

В резултат на днешния си възход златото стартира с повишение новия месец. През ноември металът поевтиня в едва три търговски сесии, като постави поредица от рекорди. Като следствие от засиления интерес към метала той поскъпна с 13 на сто през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 01.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още