IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият собственик на Юкос може да поиска $100 млрд. обезщетение от Русия

Международен трибунал е отсъдил, че Москва е обвързана с условията по Енергийната харта, въпреки че още не е ратифицирала документа

11:06 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бившият собственик на Юкос може да поиска $100 млрд. обезщетение от Русия

Бившият собственик на руската петролна компания Юкос ще може да поиска обезщетение в размер на до 100 млрд. долара от Русия за придобиването на Юкос от държавата, след като спечели дело пред международен съд, предаде Financial Times.

Международен трибунал в Хага е отсъдил, че Москва е обвързана с условията по Енергийната харта, въпреки че руският парламент още не е ратифицирал документа. Решението, взето след едногодишни разисквания, открива възможност за Group Menatep – собственост на Михаил Ходорковски и бивш собственик на Юкос, да съди Русия пред трибунала.

Компанията обвинява Москва в изземване на Юкос чрез поредица от банкрути и продажба на активи.

Menatep съди Русия по член 45 от енергийната харта, който защитава инвеститорите срещу изземане на активи от страна на дадена държава.

Михаил Ходорковски беше арестуван през октомври 2003 г. по обвинение в измама и укриване на данъци. Юкос беше раздробена и продадена за 33 млрд. долара за връщане на данъците. През 2005 г. Ходорковски беше осъден и все още излежава присъдата си, като освен това срещу него са отправени нови обвинения за пране на пари и злоупотреба.

От Menatep твърдят, че Юкос е била платила изцяло данъците и държавата е наложила връщане на данъчни задължения, за да може да придобие собствеността на компанията. От страна на държавата обаче настояват, че данъчните обвинения и процедурата по фалит са били законни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още