IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пред банкрут?

Страховете около способността на южната ни съседка да посреща задълженията си се превърнаха в основна тема в Брюксел

10:14 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция пред банкрут?

Вероятността Гърция да се превърне в следващата банкрутирала европейска държава след Исландия се е превърнала в основна тема на вчерашната среща на финансовите министри от Европейския съюз в Брюксел, твърди вестник Guardian.

След години на разточителство и домакинство на най-скъпите Олимпийски игри в историята през 2004 година, страната е силно затруднена в обслужването на дълговете си. На няколко пъти досега държавата е била изправена пред спиране на плащанията на задълженията си, твърдят коментатори, цитирани от вестника.

Неприятната перспектива страна от еврозоната да не може да плаща дълговете си е една от опасностите, които притесняват инвеститорите на фона на Дубайската криза, която прикова погледите към себе си.

Дефицитът в публичния сектор се доближава до 12,5 на сто от брутния вътрешен продукт, което е над 4 пъти повече от изискванията на ЕС за членство в еврозоната. Освен това той е близо два пъти по-висок от обявения от предишното консервативно правителство.

„Икономиката ни е под интензивни грижи“, посочи премиерът на страната Георге Папандреу седмица, след като социалистите спечелиха изборите през октомври. „Това несъмнено е най-тежката икономическа криза от възстановяването на демокрацията в страната“, което се случи през 1974 година, посочи тогава той.

Държавният дълг на Гърция е най-висок в целия ЕС и се очаква да скочи до 135,4 на сто от БВП през 2011 година. Това прави ситуацията още по-тежка на фона на очакванията за икономически спад от 1,2 на сто тази година след поредица от силни години с ръст от по около 4 на сто. Безработицата пък вече се доближава до 9 на сто.

Въпреки всичко някои анализатори остават оптимистично настроени, като според представителя на Standard&Poor's в страната възможността от банкрут е изключена.“Макар ситуацията с публичния дълг да е обезпокоителна, ние ще запазим кредитния рейтинг на страната А-“, посочи през уикенда той.

Увереност в способностите на Гърция изразява и еврокомисарят по парична политика Хоакин Алмуня. Той заяви, че „Гърция няма да банкрутира“, предава вестникът.

Коментарът на гръцкия финансов министър е, че „промените изискват време“, както и че страната има нужда от „спиране на недоверието“ от страна на останалите държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още