IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубайската криза ограничи месечните печалби на европейските акции

Според анализатори влиянието на лошите новини от Дубай няма да продължи дълго, но търговията ще остане предпазлива до края на 2009

19:47 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дубайската криза ограничи месечните печалби на европейските акции

С 1,41% се понижи паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 в понеделник, слизайки до ниво от 239,17 пункта. Представителите на всички сектори се оказаха под натиск под влияние на продължаващите опасения около така наречената „дубайска криза”, свързана с невъзможността на инвестиционния фонд Dubai World да изплаща дълговете си.

Това е вторият ден на загуби за европейските акции от последните четири сесии, който ограничи растежа за месеца до 1,1 на сто. Индикаторът падна с 0,4 на сто през изминалата седмица въпреки някои силни движения през периода, в чийто край гръмна новината за проблемите на дубайския фонд.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, е малко вероятно лошите новини от Дубай да продължават да оказват влияние на инвеститорите в дългосрочен план, но се очаква редица фактори да спомогнат за удължаване на периода на консолидация.

Консенсусната прогноза за капиталовите пазари до края на годината е за предпазлива търговия при ниски обеми и премерени рискове и като цяло за стремеж на пазарите към поддържане на възходящата инерция.

Енергийните акции се наредиха сред „мечките" в понеделник, като спадове между 1 и 2 на сто регистрираха BP, Repsol, Total и производителят на газ BG Group.

Червената вълна не подмина нито един от големите регионални индекси. Понижениeтo при немския DAX беше в размер на 1,05% до 5626 пункта. Френският CAC 40 падна с 1,11% до 3680 пункта, а британският FTSE 1000 загуби 1,05% до 5191 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още