IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street обръща поглед към потребителите и пазара на труда

Продажбите на големите вериги за търговия на дребно, безработицата през ноември и неселскостопанската заетост ще бъдат в центъра на вниманието през тази седмица

10:01 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street обръща поглед към потребителите и пазара на труда

След почивните дни за Деня на благодарността инвеститорите на Wall Street ще се сблъскат с редица важни икономически новини, в това число данните за планираните продажби на жилища, потребителските разходи и нивото на безработица в САЩ през ноември. В края на миналата седмица тревожните новини около финансовите затруднения на Дубай понижиха значително борсовите индекси по целия свят.

Положителен старт на търговията през тази седмица могат да дадат добрите данни за продажбите на някои вериги за търговия на дребно по време на празниците, които бяха публикувани още през уикенда. Те показаха, че домакинствата в САЩ са склонни да пазаруват и са се възползвали от отстъпките на редица големи вериги за търговия на дребно при покупката на облекло, играчки, електроника.

Сред магазините, които са привлекли най-много клиенти, са тези на Best Buy, Wal-Mart, Toys R Us и Amazon. Според компанията за пазарни проучвания ShopperTrak продажбите им са се увеличили с 0,5% на годишна база. Потребителските разходи са важни, защото генерират две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ. През тази година обаче те бяха значително подпомогнати от правителствените мерки за насърчаване на икономиката.

През следващите няколко дни ще излязат важни данни за производствения сектор и пазара на имоти, предаде CNN. Най-важен обаче ще бъде правителственият доклад за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката и равнището на безработица през ноември, който ще излезе в петък.

Във вторник президентът на САЩ Барак Обама ще съобщи стратегията на американското правителство относно войната в Афганистан. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще направи изявление пред Комитета за банков надзор в САЩ относно втория му мандат като председател на централната банка в четвъртък.

В понеделник се очакват данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор на Чикаго за ноември, както и резултатите на някои вериги за продажбите по време на празничните дни.

Те ще бъдат последвани от индекса на бизнес активността в производствения сектор на САЩ през октомври във вторник, както и от разходите за проекти в строителния сектор за същия месец. Данните за планираните продажби на жилища също излизат във вторник малко след началото на борсовата сесия, като за тях се очаква спад от 0,5% през октомври, след като през септември се увеличиха с 6,1%.

В първия ден на декември ще излязат и данните за продажбите на нови моторни превозни средства през ноември.

В сряда ще станат ясни промяната в заетостта в частния сектор и планираните съкращения от големите работодатели в САЩ през ноември. По време на борсовата сесия ще излезе т.н. „Бежова книга“ на Федералния резерв, която ще разкрие подробности за регионалното състояние на икономиката.

Седмичните данни за молбите за помощи през безработица ще излязат в четвъртък, като за тях се очаква леко увеличение, след като през миналата седмица те паднаха до най-ниското си ниво от септември 2008 г. Продажбите на големите вериги за търговия на дребно през ноември ще станат ясни също преди началото на борсовата сесия.

В четвъртък ще излязат и ревизираните данни за производителността на американската икономика през третото тримесечие, данните за разходите за труд, както и ноемврийските данни за индекса на бизнес активността в сектора на услугите. В същия ден Европейската централна банка ще съобщи своето лихвено решение за декември, като се очаква основната лихва в еврозоната да остане 1%.

Петък ще покаже дали безработицата в САЩ, която достигна 10,2% през октомври, продължава да расте и колко работни места са били закрити в различните отрасли на икономиката през ноември. Очакванията са за понижение на неселскостопанската заетост със 114 хил. работни позиции и ниво на безработица от 10,2 на сто през ноември. В петък ще излязат и данните за фабричните поръчки през октомври.

От 9 март, когато затвори на 12-годишно дъно, широкият щатски индекс S&P 500 се е повишил с повече от 60%, а в сравнение с ноември миналата година борсовият измерител е нараснал с 21 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още