IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП ще гласува отмяната на визовия режим за Македония, Сърбия и Черна гора

От юли 2010 премахване на визите може да има и за гражданите на Албания и Босна и Херцеговина

09:21 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕП ще гласува отмяната на визовия режим за Македония, Сърбия и Черна гора

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от Европейския съюз на днешното си заседание ще вземат окончателно решение за премахване на визовия режим за пътуване в страните от ЕС за гражданите на Македония, Сърбия и Черна гора, предават сръбските и македонските агенции.

На 12 ноември Европейският парламент прие резолюция, с която се предлага премахване на визите за гражданите на трите балкански страни от 19 декември. Резолюцията бе приета с 550 гласа „за“, 51 „против“ и 37 въздържали се.

Преди това препоръка за премахване на визовия режим за Македония, Сърбия и Черна гора даде и Европейската комисия.

Визовата либерализация няма да обхване Албания и Босна и Херцеговина, защото двете страни досега не са изпълнили условията, поставени от Брюксел за преминаване към белия шенгенски списък.

Европейските представители все пак посочиха, че вратата пред тези две страни не е напълно затворена и визовата либерализация за тях може да стане факт на 1 юли 2010 г., ако през първата половина на следващата година изпълнят условията за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още