IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се стабилизира със старта на новата седмица

Цената спря отстъплението си от петък, след като централната банка на ОАЕ обеща помощ при евентуален фалит на Dubai World

08:42 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се стабилизира със старта на новата седмица

Цената на петрола спря пропадането си от петък и се стабилизира на ниво около 76 долара за барел. Причина за това стана обещанието на централната банка на Обединените арабски емирства да окаже помощ на местните компании, които биха били засегнати от евентуален фалит на държавния инвестиционен фонд на Дубай Dubai World.

През миналата седмица новините около Dubai World бяха основна движеща сила на пазарните настроения. Това се дължи на огромните по размер активи и задължения на дубайския фонд. Към настоящия момент банкрутът на фонда е изцяло в сферата на спекулациите, като все още няма яснота какво точно бъдеще очаква институцията.

След обявената от ОАЕ готовност за подпомагане на засегнатите местни компании, петролът пое нагоре и само за няколко часа цената му се повиши с над процент. Постепенно обаче оптимизмът изгуби сила и рано сутринта българско време барел американски лек суров петрол се търгува с повишение от 0,14 на сто спрямо петък при 76,16 долара за барел.

В последния ден на миналата седмица черното злато поевтиня с 2,5 на сто до 76,05 долара за барел. По този начин суровината се е насочила към месечен спад от 1,3 на сто, предава Bloomberg.

Тази сутрин американският долар поднови спада си от миналата седмица, като отстъпва до 1,5048 EUR/USD. През последната седмица зелените пари изгубиха близо процент спрямо единната валута, а в петък търговията приключи при около 1,4990 EUR/USD.

На електронната платформа за търговия на борсата в Лондон новата седмица започна с минимално отстъпление на петрола от сорта брент. Януарските фючърси на суровинатагубат 0,05 на сто до 77,14 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още