IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Абу Даби няма да гарантира изцяло задълженията на Дубай

Една такава селективна политика ще опровергае очакванията на инвеститорите, че Абу Даби ще осигури пълна защита за Дубай

13:55 | 28.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Абу Даби няма да гарантира изцяло задълженията на Дубай

Столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Абу Даби – един от най-големите износители на петрол в света, "внимателно" ще избере начина, по който да помогне на Дубай, предаде Ройтерс, позовавайки се на висш представител на властите в Абу Даби.

"Ще разгледаме задълженията на Дубай едно по едно. Това не означава обаче, че Абу Даби ще гарантира всичките дългове на Дубай", е заявил представителят на правителството на Абу Даби.

Една такава селективна политика ще опровергае очакванията на инвеститорите, че богатото емирство Абу Даби ще осигури пълна защита за Дубай.

Кризата с Дубай се разрази в сряда, когато емирството обяви, че иска отсрочване на плащанията по дълговете си, издадени от фонда Dubai World. Новината предизвика рязък спад на фондовите пазари.

"Някои от дубайските компании са търговски, полудържавни. Абу Даби внимателно ще подбере кога и къде да окаже помощ", е заявил източникът на Ройтерс.

Абу Даби вече осигури 15 млрд. долара като непряка подкрепа за Дубай чрез централната банка на ОАЕ и две частни банки от Абу Даби.

"Докато нещата не станат по-ясни, ще бъде много трудно да се вземат други инвестиционни решения за облигациите. Много неща трябва да бъдат изяснени от страна на Дубай“.

От централната банка на ОАЕ са подчертали, че следят отблизо събитията вследствие на кризата в Дубай, за да са сигурни, че няма да има вредни последици за общата икономика на емирствата.

По конституция всяко емирство в ОАЕ е отделна организация в рамките на федерацията и всяко от тях контролира собствените си природни и финансови ресурси. Федералното правителство няма осигурен достъп до тези ресурси, нито пък е задължено да гарантира пасивите на някое от емирствата.

В понеделник се очаква правителството на Дубай да публикува изявление след по-дългите почивни дни за религиозен празник в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още