IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват по-голям спад на британската икономика за годината

Икономиката ще се свие с около 4,75% за годината, вместо със заложените при изработването на бюджета 3,5%

12:38 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват по-голям спад на британската икономика за годината

Британският финансов министър Алистър Дарлинг се очаква идния месец да ревизира в низходяща посока прогнозата си за представянето на британската икономика през 2009 г.

Той ще направи това в икономическия доклад пред парламента, предхождащ дебатите по бюджета за следващата година, предава Ройтерс.

Източници от британското финансово министерство са споделили в четвъртък пред агенцията, че неочаквано силният спад през първото тримесечие вероятно ще доведе до свиване на икономиката с около 4,75% за годината вместо със заложените при изработването на бюджета 3,5%.

Прогнозата за възстановяване на растежа към края на годината няма да бъде променяна.

Британската икономика отбеляза спад в 6 поредни тримесечия, формирайки най-продължителната рецесия от поне 50 години, и изоставайки от други водещи икономики, които вече се възстановяват.

Източниците на Ройтерс са умерено предпазливи в очакването си за излизане от рецесията около края на годината, основавайки се на неотдавнашно проучване на съюза на британските индустриалци, както и на данни за продажбите на дребно през октомври.

„Предполагаме, че икономиката ще отбележи ръст от порядъка на 0,2%-0,4% през последното тримесечие“, е заявил източник от министерството.

Самият Дарлинг загатна за снижаването на прогнозата си миналия четвъртък, когато заяви в парламента, че неговата първоначална прогноза е била в синхрон с повечето експерти в момента на изработването й.

„Оттогава насам нови данни показаха, че повечето икономики, включително и нашата, са претърпели сериозен удар през първото тримесечие“, заяви министърът.

Източниците от министерството посочват, че Дарлинг вероятно ще се придържа към прогнозата си за растеж от 1%-1,5% през 2010 г. В този диапазон бяха и прогнозите на повечето експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още