IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна на шестседмично дъно

Новините около заплашения от фалит държавен инвестиционен фонд са основна движеща сила на пазарните настроения

08:47 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна на шестседмично дъно

Цената на петрола се понижи до най-ниското си ниво за последните шест месеци. Причина за това станаха новините около плановете на Дубай да преструктурира държавния си инвестиционен фонд.

За момента е обявено, че фондът прекратява всякакви плащания по задълженията си за срок от шест месеца, а слуховете твърдят че може да се стигне и до фалит. Това се отрази силно негативно на борсите в Европа, които вчера регистрираха силен спад. Причината е, че някои анализи сочат, че европейските банки имат експозиция от около 40 млрд. долара към фонда.

Научете повече за фонда, който вчера срина борсите в Азия и Европа

Всичко това се отрази отрицателно на цената на петрола. Черното злато се движеше с понижение от 3,4% до 75,29 долара за барел тази нощ, което е най-ниското ниво от 15 октомври досега. Така петролът е на път да регистрира седмично отстъпление от 1,9 на сто.

Вчера борсата в Ню Йорк остана затворена заради Деня на благодарността. Днес пък борсовата сесия ще бъде съкратена, като търговия ще има до около 8 часа българско време. Тогава ще приключи и днешната сесия на фондовата борса в САЩ.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 1,9 на сто до 76,99 долара за барел. В часовете на електронна търговия суровината изгуби още процент до 76,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още