IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондове лешояди искат да отнемат 5% от бюджета на Либерия

Два инвестиционни фонда ще съдят африканската държава за дългове от 1978 г.

13:53 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фондове лешояди искат да отнемат 5% от бюджета на Либерия

Два инвестиционни фонда, регистрирани на Карибите, са започнали дело срещу Либерия за дългове отпреди 30 години. Въпросните фондове са от типа фондове лешояди и имат за цел да отнемат 20 млн. долара от африканската държава. Това се равнява на 5 на сто от бюджета на Либерия за тази година.

Правителството на Либерия обяви, че няма пари за изплащане на дълговете и на свой ред обвини фондовете, че се опитват да извлекат печалба от бедността на страната, предава ВВС.

Детайлите по делото все още не са обявени, но се предполага, че става дума за заем от 6,5 млн. долара, отпуснат от американската банка Chemical Bank през 1978 година. Въпросният заем е бил препродаден неколкократно след това, за да стане собственост на фондовете лешояди.

Сега двата фонда са се обърнали към съда в Лондон, започвайки процедура, при която съдът може да отсъди в тяхна полза, без да се стигне до изслушване на другата страна по делото, обясняват от ВВС.

Завеждането на делото почива на решение на съда в Ню Йорк, че Либерия дължи 18 млн. долара по въпросния заем. Така сега двата фонда предявяват претенции за тази сума, плюс натрупаните от тогава лихви.

Към момента африканската държава се възстановява от 14-годишната гражданска война, която приключи през 2003 година. По времето, когато е взето решението на съда в Ню Йорк, страната все още е била в състояние на гражданска война и поради тази причина не е изпратила защита на делото.

Информациите за двата фонда, които завеждат делото, са доста оскъдни. Знае се обаче, че единият от тях – Hamsah Investments - вече е печелил подобно дело, при което са му били присъдени 11 млн. долара срещу друга от най-бедните страни в света – Никарагуа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още