IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС препоръчва на Китай да намали свръхпроизводството

Най-много излишни мощности в Китай има при черната металургия, производството на цимент и на алуминий

13:18 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС препоръчва на Китай да намали свръхпроизводството

Излишните производствени мощности, водещи до сръхпроизводство, пречат на нормалното развитие на китайската икономика и този проблем стана по-актуален в резултат на световната икономическа криза, се казва в доклад на Търговската палата на Европейския съюз (ЕС).

Според доклада, цитиран от Ройтерс, кризата се е отразила на търсеното в чужбина на китайски стоки. В същото време Китай увеличава обема на инвестициите си в нови заводи под формата на мащабни правителствени програми за стимулиране на икономиката, които увеличават ненужните производствени мощности и проблемът всъщност се задълбочава.

Държавният съвет на Китай призна през август, че излишните производствени мощности възпрепятстват развитието на някои отрасли, и че местните органи на управление „на сляпо“ увеличават производствени мощности. В това отношение най-зле е положението при черната металургия, производството на цимент, производството на алуминии, има сръхпроизводство на оборудване за вятърни електроцентрали и др.

Търговската палата на ЕС приветства мерките за ограничаване на излишните мощности в посочените отрасли, но отбелязва в доклада си, че би трябвало още много да се направи, за да се вземат под контрол излишните мощности и да се създадат икономически и политически условия в бъдеще да не възниква проблем със свръхпроизводството в Китай.

Според доклада на Търговската палата на ЕС свръхмощностите водят до пропиляване на природни ресурси, опасност от замърсяване на околната среда и създават рискове за финансовата система. Освен това те влияят на търговските отношения на Китай с други страни, доколкото цените на китайската продукция в чужбина падат, и така „се поставят под въпрос положителните резултати от глобализацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още