IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запланувани емисии на акции понижиха китайските индекси с 4%

Поевтиняването на долара до 14-годишно дъно спрямо японската йена оказа силен натиск върху акциите на японските износители

12:48 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Запланувани емисии на акции понижиха китайските индекси с 4%

Новината, че някои от най-големите китайски финансови компании планират да увеличат своя капитал, понижи с близо 4% индексите на фондовите борси в Шанхай и Шънджън. Повечето борси в азиатския и тихоокеанския регион също приключиха днешната сесия на отрицателна територия, като значителни бяха пониженията и на индексите в Индия, Индонезия и Хонконг.

Основният индекс в Китай Shanghai Composite потъна с 3,6% до 3 171 пункта, а на борсата в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,8% до 22 210,4 пункта. През тази седмица стана ясно, че петте най-големи банки в Китай са представили пред финансовите регулатори своите предварителни планове за увеличаване на собствения капитал чрез емисия на нови акции.

Поевтиняването на щатския долар до 14-годишно дъно спрямо японската йена оказа силен натиск върху цените на акциите на японските износители. На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,6% до 9383,2 пункта, след като финансовият министър на страната Хирохиса Фуджи заяви, че правителството трябва да предприеме мерки за необичайните валутни движения.

По време на днешната сесия на валутните пазари японската йена поскъпна до 86,30 йени за един долар, което е най-силния курс от юли 1995 г., предаде Bloomberg. Ръстът на йената вреди на местните производители, защото оскъпява тяхната продукция на външните пазари и намалява приходите им в други валути, след като се конвертират обратно в японски йени.

В Южна Корея Kospi се понижи с 0,8% до 1599,5 пункта, след като бизнес доверието на местните производствени компании се понижи до най-ниското си ниво за последните четири месеца през ноември. В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,3% до 4708,6 пункта след новината, че капиталовите разходи в частния сектор са намалели с 3,9% през третото тримесечие.

Днес стана ясно, че икономиката на Тайван се е свила с 1,29% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Това е най-слабото темпо на икономически спад за последната година, като правителството очаква икономиката да се свие с 2,5% през тази година. Основният борсов индекс в островната държава Taiex се понижи с 0,2% до 7739,2 пункта.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,6% до 117,54 пункта. На всяка акция в неговия състав, която поскъпва, се падат две, които поевтиняват. По време на днешната волатилна сесия борсовият измерител промени 18 пъти посоката на своето движение.

В сравнение с 9 март, когато стигна най-ниската си стойност за последните повече от пет години, MSCI Asia Pacific е увеличил стойността си с 67%. От началото на тази година регионалният индекс се е повишил с 32%, главно благодарение на добивните компании. За сравнение, широкият щатски индекс S&P 500, е нараснал с 23% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още