IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Renault подписва меморандум за преструктуриране на руския Автоваз

В Автоваз дялове от по 25% плюс една акции притежават държавната компания „Ростехнологии", „Тройка диалог" и Renault

12:10 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Renault подписва меморандум за преструктуриране на руския Автоваз

Автомобилните компании Renault и Автоваз се очаква утре да подпишат меморандум, визиращ основните условия за преструктуриране на най-голямата руска компания за производство на леки автомобили (Lada). Това съобщават руски медии във връзка с посещението на премиера Владимир Путин в Париж, където се предвижда да бъде подписан този и други документи.

Засега не се съобщават клаузи от меморандума. В Автоваз най-големи акционери (с дялове от по 25% плюс една акция) са държавната компания „Ростехнологии“, „Тройка диалог“ и френската Renault.

По данни на топ-мениджмънта на Автоваз дълговете на компанията към края на годината ще достигнат 75 млрд. рубли (около 2,6 млрд. долара).

Руският премиер вече заяви, че правителството ще отпусне финансова помощ на Автоваз в размер на близо 55 млрд. рубли (близо 1,91 млрд. долара). Има решение и за увеличение на уставния капитал на автогиганта, но не е обявено с колко.

От ръководството на Renault наскоро коментираха, че ще запазят дела си в Автоваз, но без допълнителни финансови вливания, давайки принос при внедряването на нови технологии в компанията.

От руското правителство на свой ред изразиха готовност за предоставяне на Renault на допълнителен пакет акции от Автоваз, така че делът на френската компания да се доближи до контролния пакет акции. Възможностите за сътрудничество обаче се очаква по-конкретно да се определят при посещението във Франция на Владимир Путин.

Според последните официални данни нетната загуба на Автоваз за 9-те месеца на годината е над 19 млрд. рубли (според руските счетоводни стандарти), при нетна печалба от 834 млн. рубли за същия период на 2008 г. За 9-те месеца на 2009 г. Автоваз е произвел близо 270 хил. автомобила, което е по-малко от половината от производството за същия период на 2008 г. В руския автогигант към септември работят близо 100 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още