IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха сесията със скромен ръст

20:28 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси приключиха сесията със скромен ръст

Днешната сесия донесе повишения на повечето борсови индекси на Стария континент, след като добрите данни за пазара на труда и продажбите на нови жилища в САЩ повишиха икономическия оптимизъм на инвеститорите.

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600, който следи пазарите на ценни книжа в 18 европейски страни, добави 0,5%, за да приключи сесията на ниво от 248,09 пункта. Борсовият измерител е нараснал с 57% от началото на март.

Ревизираните данни от днес показаха, че Великобритания остава в рецесия. Брутният вътрешен продукт на страната намалява с 0,3% през третото тримесечие, което обаче се оказа по-малко от първоначално обявения спад от 0,4%.

Британският индекс FTSE 100 завърши сесията с повишение от 0,8% до 5364,8 пункта. За това помогнаха най-много добивните и енергийните компании заради поскъпването на металите и петрола, както и тези от здравния сектор.

Националните индекси се повишиха в 13 от всички 18 фондови борси, които са представени в Dow Jones Stoxx 600.

Основният индекс във Франкфурт DAX добави 0,6% до 5803 пункта въпреки разочароващата новина, че индексът на потребителското доверие в Германия на института GFK се е понижил неочаквано за трети месец през ноември.

Бундесбанк прогнозира днес, че германските банки може да отпишат активи за още 90 млрд. евро заради проблемни кредити и инвестиции в ценни книжа. Това ще намалява печалбата им дори, след като икономиката започне да се възстановява.

Френският бенчмарк CAC 40 нарасна с 0,7% до 3809,2 пункта, а в Швейцария Swiss Market нарасна с 0,4% до 6422,2 пункта. На борсата в Атина разпродажбите във финансовия сектор понижиха индекса ASE с цели 2,3% до 2372,6 пункта.

Причина за това стана новината, че Европейската централна банка обсъжда възможността да премине към променлив лихвен процент по едногодишните заеми, които ще бъдат отпуснати на търговските банки в еврозоната през декември.

Днес стана ясно, че инвестиционният холдинг на дубайското правителство Dubai World изпитва затруднение с изплащането на своя дълг от 59 млрд. долара. Поради това компанията ще помоли за отсрочка своите кредитори, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 25.11.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още