IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deere обяви загуба за тримесечието заради бизнеса с озеленяване

Водещият производител на земеделска техника в света надхвърли очакванията

17:31 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Deere обяви загуба за тримесечието заради бизнеса с озеленяване

Американската компания Deere & Co. отчете в сряда загуба за последното си фискално тримесечие, приключило в края на октомври, след като производителят на земеделско оборудване отрази 364,8 млн. долара загуби от бизнеса, свързан с озеленяване.

Като изключим тези загуби, резултатите надхвърлиха значително очакванията, но прогнозата на компанията за печалбата през 2010 г. се оказа под тях. Deere предвижда също 10%-ен спад в продажбите си на годишна база през следващото (първо фискално) тримесечие, съобщава Wall Street Journal.

За четвъртото фискално тримесечие базираната в Илинойс компания отчете загуба в размер на 222,8 млн. долара, или 53 цента на акция, в сравнение с печалба от 345 млн. долара, или 83 цента на акция година по-рано. Като изключим загубите, свързани с озеленителския бизнес, печалбата е 23 цента на акция. Приходите спадат с 28% до 5,33 млрд. долара.

Анализатори бяха заявили пред Thomson Reuters, че очакват печалба от 3 цента на акция преди извънредни разходи и продажби за 4,44 млрд. долара.

Продажбите на Deere в САЩ и Канада намаляват с 26% на годишна база, а извън тези страни – с 35%.

За цялата финансова година нетната печалба е 873,5 млн. долара, или 2,06 долара на акция, в сравнение с 2,05 млрд., или 4,70 долара на акция, за 2008 г. Общите приходи от продажби за годината намаляват с 19% до 23,11 млрд. долара.

Deere прогнозира нетна печалба от 900 млн. долара за новата фискална година, и приходи от продажби на оборудване в размер на 20,75 млрд. долара, с 1% по-малко от тези през изминалата фискална година. Анализаторите очакват печалба от 1,12 млрд. долара от всички продажби и приходи в размер на 20,24 млрд. долара.

Акциите на компанията загубиха 1,5% до ниво от 51,50 долара по време на електронната търговия преди отварянето на щатската борса, а към момента акциите възстановяват част от загубите и се котират със спад от 0,03%.

Според изпълнителния директор на групата Самюъл Алън компанията бере плодовете на усилията си за контролиране на разходите и запасите.

Deere, която е с най-големия обем продажби в света сред производителите на земеделски машини, се смята за барометър на условията в щатското селско стопанство.

Продажбите и печалбите на компанията през последните години нараснаха благодарение на рекордните цени на земеделската продукция, които повишиха доходите на фермерите и предизвикаха масово закупуване на трактори и комбайни. Глобалният спад в търсенето на земеделска техника през тази година обаче принуди компанията да съкрати временно работници в някои от фабриките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още