IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия се оцветиха в зелено

След болезнените спадове от вчера китайският Shanghai Composite се повиши с повече от 2% днес

11:40 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия се оцветиха в зелено

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион се оцветиха в зелено по време на днешната сесия, след като Австралийската централна банка подхрани икономическия оптимизъм със своето изказване, че страната е навлязла в период на силен икономически растеж. За повишението на котировките помогнаха и по-добрите от очакваното данни за японския износ през октомври.

Добивните компании допринесоха най-много за днешното увеличение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия. Борсовият измерител добавя 0,8% до 117,67 пункта и по този начин увеличава преднината си спрямо петгодишното дъно, което достигна на 9 март, до 67%, предаде Bloomberg.

След болезнените спадове от вчера, китайският Shanghai Composite се повиши най-силно днес с 2,1% до 3290,2 пункта. Притесненията, че финансовите регулатори в Китай ще ограничат банковото кредитиране, понижиха индекса с 3,5% във вторник. На борсата в Хонконг Hang Seng се повишава с 0,8% до 22 611,8 пункта, а в Южна Корея Kospi напредна с 0,3% до 1611,9 пункта.

Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4722,2 пункта, след като Австралийската централна банка заяви, че икономиката на страната се е оказала много по-устойчива от очакваното и е навлязла в нов период на икономически растеж, който ще продължи няколко години. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,3% до 3115,4 пункта на фона на нисък изтъргуван обем.

Японският индекс Nikkei 225 добави 0,4% до 9441,6 пункта, след като износът на страната записа най-слабия си годишен спад за последната година. Той се е свил с 23,2% спрямо миналия октомври, след като през септември отчете годишен спад от 30,6%. По този начин търговският излишък на Япония за октомври се оказа два пъти повече от очакваното в размер на 807 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още