IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Африка се отърва от рецесията

Най-голямата икономика в Африка е нараснала с 0,9 на сто на тримесечна база

14:58 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Африка се отърва от рецесията

Икономиката на Южна Африка излезе от рецесията през третото тримесечие на годината. Това се случва след ръст от 0,9 на сто за периода юли-септември, приравнен към годишна база*.

Така най-голямата икономика в Африка е постигнала първото си тримесечие с положителен ръст за последните три тримесечия. В резултат на това е сложен край на първата в страната рецесия от 1992 година досега, пише ВВС.

За растежа най-силно е допринесъл производствения сектор, показват данните на националната статистика. Той е нараснал със 7,6 на сто на тримесечна база. При строителството пък се наблюдава ръст от 6,1 на сто.

Положително влияние върху строителството има предстоящото догодина в страната Световно първенство по футбол. Именно заради него сега въври усилено изграждане и ремонтиране на инфраструктура, строеж на стадиони и помощни съоръжения.

*Приравняването към годишна база показва какъв икономически ръст би могла да отчете икономиката, ако резултатът от последния отчетен период се запази до края на годината

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още