IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпване на долара спря възхода на ключовите суровини

Петролът се търгува с минимален ръст за последното денонощие, златото отстъпи след поредния си рекорд

08:39 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпване на долара спря възхода на ключовите суровини

Цените на ключовите суровини – петрол и злато, спряха възхода си от вчера. Това се случи в резултат на засилването на щатския долар, който набра сила срещу еврото.

Основното събитие, което според анализаторите може да окаже влияние на котировките на петрола е утрешният доклад на американското енергийно министерство за количеството на петролните запаси в страната. Прогнозите са, че запасите ще отбележат ръст заради все още слабото търсене на горива въпреки началото на зимния сезон.

Вчера в Ню Йорк цената на лекия суров петрол с доставка през януари се повиши с 9 цента до 77,56 долара за барел. Тази сутрин януарските фючърси добавят още 10 цента до 77,66 долара за барел.

На борсата в Лондон пък петролът от сорта брент поскъпна с 26 цента до 77,46 долара за барел вчера. През нощта котировките добавиха още 13 цента и тази сутрин се движат на ниво 77,59 долара за барел.

Ключовото събитие, което се явява спирачка на възходящото движение на петрола е засилването на американския долар. Рано тази сутрин зелените пари се разменят по 1,4933 EUR/USD, след като вчера се движеха около 1,45 EUR/USD.

Това поскъпване на долара даде отражение и върху цената на златото. След като вчера металът с незабавна доставка достигна исторически рекорд от 1 174 долара за тройунция, тази сутрин златото се котира по 1 159,74 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси върху жълтия метал поевтиняват с 0,4 на сто днес до 1 160 долара за тройунция на платформата за търговия Comex. Вчера златото с доставка през декември също постави рекорд, достигайки 1 174 долара за тройунция.

Тази сутрин платината поевтинява с 0,6 на сто спрямо вчера до 1 450,50 долара за тройунция, паладият губи 0,1 на сто, а среброто се търгува почти без промяна при 18,545 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още