IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones с нов връх за 2009 г.

Добри икономически данни и изказвания от Фед подкрепиха пазара

23:13 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones с нов връх за 2009 г.

Силният ръст от началото на американската сесия в понеделник се задържа по време на цялата търговия и основните борсови индекси затвориха със значителни печалби.

Dow Jones Industrial Average добави 1,29% до 10 451 пункта, което е ново най-високо ниво за индикатора за 2009 г.

S&P 500 нарасна с 1,36% до 1106 пункта, а Nasdaq Composite увеличи стойността си с 1,4% до 2176 пункта.

Доброто настроение бе подкрепено от положителните данни за жилищния сектор, показали ръст от над 10% в продажбите на съществуващи жилищни имоти през октомври, както и от изказвания на представител на централната банка на страната.

Президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в интервю за Dow Jones в неделя, че САЩ ще продължат да купуват обезпечени с ипотеки активи и след първото тримесечие на 2010 г., когато по план покупките трябваше да приключат. Това увери инвеститорите, че държавните подкрепи за икономиката не са към края си, за което даде сигнал по-рано през миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

В понеделник Трише направи уточнението, че ръководената от него финансова институция ще спира подкрепата си за пазара бавно и постепенно, а обявената незабавна отмяна се отнася само до въведените спешни и „нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, чието продължаване би се превърнало в заплаха за ценовата стабилност”.

Сред нарастващите сектори в понеделник беше телекомуникационният, като акциите на Sprint Nextel се повишиха с 0,85%, а тези на Virgin Mobile USA – с 3,7%. Във вторник се очаква да бъде обявено финализирането на сделката за сливане на двете компании, като първата ще закупи втората за 483 млн. долара.

Суровият петрол повиши стойността си с 0,1% до ниво от 77,56 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още