IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише не бърза да обявява края на кризата

Когато дойде подходящият момент, ще спрем подкрепата за икономиката, правителствата трябва да изготвят стратегии, казва шефът на ЕЦБ

20:55 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише не бърза да обявява края на кризата

„Би било прибързано да обявим края на финансовата криза”, заяви по време на конференция в Мадрид президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от АФП.

Пред Испанската асоциация на финансовите пазари Трише е подчертал решимостта на ЕЦБ да сложи край, „когато дойде подходящ момент” на спешните мерки за наливане на ликвидност, които институцията прилага, за да се противопостави на финансовата криза от лятото на 2008 г.

Подобно изказване той направи и в края на миналата седмица, като тогава думите му бяха изтълкувани като знак за незабавно оттегляне на подкрепата за икономиката, въпреки че бяха назовани като предстоящи за отмяна  само онези „нестандартни мерки за разхлабване на паричната политика, чието продължаване би се превърнало в заплаха за ценовата стабилност”.

„Когато моментът бъде подходящ, решимостта на ЕЦБ да прекрати (тези мерки) няма да бъде поставяна под съмнение”, е казал Жан-Клод Трише в Испания. Според неговите обяснения изтеглянето на финансовата институция от пазара ще бъде „постепенно и премерено”.

Шефът на централната банка на еврозоната освен това е приканил правителствата в Европа да съставят стратегия за прекратяване на техните спешни мерки за икономическа подкрепа.

„Има все по-належаща нужда от амбициозни и реалистични стратегии за прекратяване на тези политики на фона на увеличаването на националните задължения”, смята Трише.

По време на последното си събрание на 5 ноември Управителният съвет на ЕЦБ остави без промяна основния лихвен процент в еврозоната на равнище от 1 на сто, което е историческо ниско ниво, задържало се от месец май насам.

У нас икономическите анализатори считат, че икономическото възстановяване на България ще започне при повишаване на активността на основните ни търговски партньори – страните от Европейския съюз. Според над 60% от населението пък най-лошото от кризата вече е отминало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още