IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Златото ще падне под $800 до края на 2010 г.

Прогнозата зависи много от поне частичното възстановяване на долара

19:54 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Златото ще падне под $800 до края на 2010 г.

До края на тази година цената на златото ще падне под хиляда долара за тройунция, прогнозира британската анализаторска компания Capital Economics.

Очакванията на експертите на фирмата, извършваща макроикономически изследвания и консултации, са за ниво под 800 долара за троуйнция до края на 2010, след като по време на търговията в Ню Йорк в понеделник златните фючърси покориха поредния си рекорд – при 1174 долара.

Широко споделяното мнение на икономистите е, че металът в момента не спира да повишава стойността си заради търсенето на спасителна инвестиция срещу риска от инфлация, както и заради спада на щатския долар.

„Тези рискове вероятно са много по-малки, отколкото се смята”, смятат от компанията.

Уточнява се, че прогнозата за цените през тази и следващата година зависи изключително много от поне частичното възстановяване на долара. Последното обаче не е никак сигурно събитие, ако се вслушаме в обявените днес очаквания на четири големи финансови компании за това, че щатската валута ще продължи да се обезценява и през 2010 г.

Анализаторите казват още, че дори и все още да не смятат цената на златото за признак на образуващ се балон, то в никакъв случай не бива да се подценява фактът, че търсенето на метала значително пада, а в същото време цените засега не спират да растат. Според данни на Световния съвет за злато търсенето през третото тримесечие се е свило с над 30% на годишна база.

Още по темата:

Какво може да спре златната треска?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още