IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен скок на европейските индекси в понеделник

Повишението заличи загубите от последните пет сесии

19:15 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силен скок на европейските индекси в понеделник

Водещият борсов индекс в Германия DAX скочи с 2,44 на сто по време на търговията в понеделник, достигайки ниво от 5801,48 пункта.

Индикаторът доби сила от окуражаващите икономически данни от двете страни на Океана. В САЩ беше съобщено за силен ръст в продажбите на съществуващи жилища през октомври, който се отрази положително на старта на американската търговия, а на Стария континент бизнес активността в еврозоната показа четвърто поред месечно увеличение.

В Париж CAC 40 напредна с 2,25 на сто до 3813,17 пункта, като търговията не беше особено активна, но за сметка на това покри спадовете от миналата седмица.

На Острова FTSE 100 се покачи с 1,98 на сто до 5356 пункта.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 закова ръста си на 2,00% и приключи първата търговия от новата седмица при равнище от 248,49 пункта. Така европейският пазар напълно покри загубите, трупани през последни пет сесии.

В края на миналата седмица негативизмът сред инвеститорите се засили при изказването на ръководителя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише за планирана отмяна на спешните мерки за подкрепа на икономиката. През уикенда обаче от Фед се чуха изказвания, че централната банка на САЩ ще продължи с изкупуванията на ипотечни активи по-дълго от досега планираното.

Миннодобивните компании показаха особено силно представяне в понеделник след постигнатия нов рекорд в цената на златото. Така например акциите на британската Randgold Resources поскъпнаха с 3,4%, а тези на листваната също в Лондон Kazakhmys, добиваща мед в Казахстан, скочиха с 4,27%.

Спекулациите около сделката за Cadbury също засилиха пазарната активност, като книжата на производителя на шоколадови изделия повишиха стойността си с 1,69 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още