IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Показателите за капиталова адекватност се нуждаят от подобрение

Средното ниво на капиталовата адекватност на големите международни банки възлиза на 6,7% при изисквани 8%

18:03 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: Показателите за капиталова адекватност се нуждаят от подобрение

Най-големите банки в света все още не разполагат с достатъчно собствен капитал, за да поддържат безпроблемно своите високи кредитни рейтинги. Това съобщи в своя последен доклад международната рейтингова агенция Standard & Poor's, въпреки скорошното подобрение на икономическата обстановка.

От агенцията са въвели нова методология за проследяване на капиталовата адекватност на банките и поставят под въпрос полезността на стандартните мерки, които се прилагат от финансовите пазари и регулаторните органи.

Докладът на Standard & Poor's показва, че средното ниво на капиталовата адекватност на големите международни банки, което е коригирано с нивото на риск, възлиза на 6,7%, считано към 30 юни. Това е доста под изискуемата международна норма за капиталова адекватност от 8%.

Данните илюстрират становището на агенцията, че перспективата пред кредитния рейтинг на голяма част от наблюдаваните банки остава неутрална до негативна. Най-уязвима банка в извадката е японската Mizuho Financial с капиталова адекватност от 2%, а най-силна е HSBC със съотношение от 9,2%.

За да издържи на пълния стрес тест на Standard & Poor's, една банка трябва да има коригирана с риска капиталова адекватност от поне 8%. Останалите банки с добра капиталова адекватност са швейцарската UBS, американската Citigroup, както и DBS Bank, ING Bank и Goldman Sachs, предаде WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още