IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Китай ще укротяват банковото кредитиране

Новите изисквания за капиталовата адекватност на китайските банки ще взимат под внимание икономическия цикъл и систематичните рискове

16:42 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Китай ще укротяват банковото кредитиране

Китайската банкова регулаторна комисия (CBRC) съобщи днес, че търси начини да подобри управлението на капиталовата адекватност на банките. Новите изисквания за капиталовата адекватност ще взимат под внимание икономическия цикъл и систематичните рискове, предаде New York Times.

В момента изискуемата от китайските банки капиталова адекватност е поне 10%, а средната за индустрията възлиза на около 11%. В пресата обаче се появиха спекулации, че изискването може да бъде увеличено до 13% в края на 2010 г. Те обаче бяха отхвърлени като неверни от регулаторните органи.

Китайската банкова регулаторна комисия увеличава все повече своя натиск върху местните банки относно темповете, с които нараства собствения им капитал, и тези, с които се увеличава кредитирането. Това поставя под въпрос устойчивостта на кредитния растеж в страната през тази година.

През първите седем месеца на годината китайските банки са предоставили повече заеми, отколкото за предишните две години взети заедно. Едва в началото на есента те започнаха постепенно да намаляват темпа на своето кредитиране, което все още остава на високи нива.

Регулаторите на Запад се опитват да накарат банките да увеличат собствения си капитал чрез продажбата на активи и емитирането на ценни книжа. По този начин те успяха да запазят съотношението между своя капитал и общата сума на активите, което показва капиталовата им адекватност.

Притесненията на китайските регулаторни органи са от друго естество. През тази година местните банки са увеличили много по-бавно своя основен капитал в сравнение с темпа на нарастване на новите заеми, в резултат на което съотношенията за капиталова адекватност започнаха да намаляват.

Настоящите нива на капиталова адекватност на големите банки в Китай са приемливи за регулаторите, но те искат банките да имат достатъчно капитал, за да могат да продължат темпа на нарастване на кредитирането и през следващата година, за да се поддържа икономическия растеж.

Съотношенията за капиталова адекватност на китайски банките изглеждат доста по-високи в сравнение с коефициентите на западните банки, много от които трудно успяват да покрият международния стандарт за капитал от първи ред (Tier 1 capital ratio) от 8%.

Голямо притеснение за регулаторните органи в Китай създават спекулациите, че банките вече са отпуснали прекалено много заеми на фирми от жилищния сектор за реализацията на жилищни проекти, както и на общински и провинциални правителствени агенции за инфраструктурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още