IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

1 млрд. евро имат румънските предприемачи в 100-те топ компании в страната

Общата стойност на 100-те най-скъпи компании на румънския пазар е 55,7 млрд. евро, което е с 14 млрд. евро по-малко от миналата година

16:26 | 23.11.09 г.
1 млрд. евро имат румънските предприемачи в 100-те топ компании в страната

Богатството на румънските предприемачи формира по-малко от 2% от общата стойност на 100-те най-големи компании на пазара в Румъния, сочи анализ на базата на ежегодното издание „Най-скъпите компании в Румъния“, съставено съвместно от бизнес сайта Ziarul Financiar и инвестиционната компания Capital Partners.

Дяловете, които румънските бизнесмени притежават в компаниите в класацията, възлизат на 1 млрд. евро, а общата стойност на 100-те компании се изчислява на 55 млрд. евро.

2009 година е изтрила около 20% от състоянието на предприемачите, но дяловете, собственост на Йон Цириак, братята Микула и Золтан Тезари ги поставят сред най-влиятелните бизнесмени в Румъния.

Най-заможният румънски бизнесмен остава Йон Цириак, който, макар и да е загубил 100 млн. евро в тазгодишното оценяване, има дялове на стойност около половин милиард евро в Metro Cash & Carry Romania, UniCredit и Allianz-Tiriac. Той има компании и в автомобилния сектор и на пазара на имоти, но те не са включени в класацията.

Общата стойност на 100-те най-скъпи компании на румънския пазар е 55,7 млрд. евро, което е с 14 млрд. евро по-малко от миналата година.

Заради кризата от класацията отпада групата Arabesque, контролирана от бизнесмена Цезар Рапотан. Миналата година тя е била оценена на 175 млн. евро, а тази – на по-малко от 117 млн. евро, поради което не успява да влезе в класацията.

Най-забележителното ново присъствие в класацията тази година от 15-те нови имена е Interagro, компания, контролирана от Йоан Никулае, който още с първото си влизане в класацията попада близо до средата й - на 58-ма позиция. Този месец стана известно, че Никулае е наел български инженери за новия си завод за биоетанол в Зимнич в Южна Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още