IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват безработицата в САЩ да стигне своя пик в началото на 2010 г.

За имотите в САЩ се прогнозира поскъпване с 2% през следващата година, след като пазарът стигне дъното през 2009 г.

15:43 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват безработицата в САЩ да стигне своя пик в началото на 2010 г.

Растящата безработица в САЩ, която затруднява възстановяването на икономиката, ще започне бавно да намалява през 2010 г., според Националната асоциация на бизнес икономистите (NABE) в САЩ. Активността на жилищния пазар ще расте, но потребителите ще продължат да ограничават своите разходи, показаха резултатите от последното проучване сред членовете на асоциацията.

Въпреки по-добрите икономически данни, безработицата в САЩ остава висока и скочи до 10,2% през октомври, което е най-високото ниво за последните 26 години. От декември 2007 г., когато започна кризата в страната, са закрити 7,3 млн. работни места. Според 61% от икономистите, до които NABE се е допитала, тези работни места няма да се възстановят преди 2012 г., предаде AP.

Около 9 милиона души в САЩ получават обезщетения за безработица в момента. Според икономистите съкращенията ще стигнат своя пик през първото тримесечие на следващата година, след което работодателите в САЩ ще започнат да наемат нови служители, но с много бавни темпове. Поради това безработицата ще остане висока до 9,6% средно през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Според Лин Рийзър, който е президент на NABE и главен икономист към университета Point Loma Nazarene, американската икономика досега се е възстановявала, без това обаче да води до увеличение на работните места. Безработицата обаче не е най-големият проблем според NABE. Като проблем номер едно за следващите пет години икономистите определят държавния дефицит на САЩ.

Правителствени данни показаха, че задлъжнялостта на САЩ може да увеличи лихвата, която американците трябва да платят по държавния дълг, до 4,8 трлн. долара през следващото десетилетие. От NABE прогнозират, че инфлацията в САЩ ще остане ниска, а доларът – слаб, въпреки че ще се засили спрямо еврото и ще продължи да играе ролята на основна резервна валута.

Икономиката на страната нарасна с 3,5% на годишна база през третото тримесечие, показаха предварителните данни на Министерството на търговията в САЩ. Ограничените потребителски разходи ще продължават да забавят нейното възстановяване, смятат икономистите от NABE. Те очакват още възстановяване на жилищния сектор, бизнес инвестициите и материалните запаси.

Според тях реалният растеж на БВП ще възлезе на 3% през четвъртото тримесечие на 2009 г. и на 3,2% за цялата 2010 г. Жилищният сектор ще набере скорост, подпомогнат от ниските лихвени проценти. Поради това се очаква 36% ръст на началното жилищно строителство през следващата година. Така жилищният сектор ще допринесе за икономиката за първи път от 2005 г. насам.

От NABE смятат, че имотите в САЩ ще поскъпнат с 2% през следващата година, след като пазарът стигне дъното през 2009 г. Потребителите ще започнат да спестяват повече, а корпоративните печалби на компаниите се очаква да нараснат с 12,4%. Всички 48 интервюирани икономисти са на мнение, че цените на акциите ще се повишават през 2010 г., като S&P 500 ще нарасне с 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още