IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Изгледите за висока инфлация са ограничени

Шефът на институцията предупреди правителствата да действат предпазливо, когато изтеглят стимулите от икономиката

13:46 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Изгледите за висока инфлация са ограничени

Глобалната икономика се развива умерено, като е попаднала в плато с потенциал за растеж, смята ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. Според него устойчивото възстановяване ще зависи от правилните стъпки на политическите лидери през следващите месеци.

Управляващият директор на МВФ обяви, че най-важният приоритет на богатите държави би трябвало да бъде изграждането на планове за разчистване на фискалната бъркотия, която се е формирала през последната година. Причина за нея са опитите на правителствата да се борят с кризата чрез отпускане на повече пари за стимулиране на икономиката.

„Препоръчваме да се действа предпазливо, като прекалено ранното прекратяване на помощта за икономиките би могло да бъде по-скъпо от прекалено късното“, предупреди Строс-Кан по време на среща с Конфедерацията на британската индустрия в Лондон, предава CNBC.

“Изправени сме пред критичен момент, в който устойчивостта на възстановяването ще зависи от решенията, които политиците ще вземат през идните месеци“, категоричен е шефът на МВФ.

„Наблюдаваме все по-малко проблеми пред монетарната политика“, сподели Строс-Кан и допълни, че централните банки разполагат с необходимите инструменти да изтеглят трилионите долари за подпомагане на кредитирането.

„С оглед ограничените сигнали за инфлация на хоризонта в повечето развити икономики монетарната политика може да си позволи да остане либерална за известно време“, смята специалистът.

Строс-Кан предупреди, че заради кризата се стига до разпадане на чувството за единство на глобалната политика и че заради проблемите може да се стигне до засилване на това усещане. Поради тази причина той призова за по-съвместни действия, макар стратегиите за спиране на помощта на правителствата да са различни за отделните държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още