IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street се приготвя за кратка и напрегната борсова седмица

Волатилността може да бъде по-висока при нисък изтъргуван обем и поредица от важни данни преди Деня на благодарността

09:44 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street се приготвя за кратка и напрегната борсова седмица

Инвеститорите на Wall Street се приготвят за напрегната седмица с поредица от важни икономически данни. Щатските борси ще работят само три дни и половина, поради което може да се очакват по-ниски изтъргувани обеми и съответно по-висока волатилност. Причина за това ще бъдат почивните дни по повод на Деня на благодарността в САЩ, който се пада на 26 ноември, четвъртък.

През изминалите пет дни щатските индекси стигнаха най-високите си нива за последните 13 месеца, след което отстъпиха, но засега изглежда, че възходящият тренд ще се запази до края на годината, предаде CNN. Това зависи и от очакваните през тази седмица новини за жилищния пазар, както и ревизираните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие.

През последните седмици корелацията между долара и щатските индекси е много силно изразена, като поевтиняването на зелените пари накара инвеститорите да продължат да наливат пари в акции и повиши Dow Jones IA до най-високото му ниво от октомври миналата година. В четвъртък и петък обаче инвеститорите се разколебаха, което ограничи седмичния ръст на Dow до 0,5%.

Седмицата ще започне с данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти за продажбите на съществуващи имоти през октомври, за които се очаква лек ръст от 2,5% на месечна база. След края на борсовата сесия най-големият производител на компютри в света Hewlett-Packard ще публикува своите финансови резултати за изминалото тримесечие.

Във вторник се очакват ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие. Предварителната оценка на Министерството на търговията показа ръст на икономиката от 0,8% спрямо второто тримесечие и 3,5% спрямо същото тримесечие на 2008 г. Анализаторите очакват ревизия на данните надолу до ръст на БВП от 3% на годишна база.

Също във вторник ще излезе и индексът на цените на жилищата в 20-те най-големи града S&P/Case Schiller, който се очаква да покаже спад от 9% на годишна база през септември спрямо дефлация от 11,3% за август. Още един важен показател излез във вторник – потребителското доверие на Conference Board, за което се очаква леко понижение през ноември.

В същия ден и Федералният резерв ще публикува доклада от своята последна среща на 3-4 ноември, когато остави основната лихва в страната на ниво от 0,25% за единадесети пореден месец. Докладът включва и прогнозите на централната банка на САЩ за икономиката през следващите няколко тримесечия, както и дългосрочните очаквания на ръководството.

Сряда ще бъде най-богатия на икономически новини ден. Преди началото на сесията ще излязат данните за личните приходи и разходи на американските потребители през октомври, за които се очаква лек ръст спрямо предишния месец. Седмичните данни за молбите за помощи при безработица, както и поръчките на трайни стоки, също се очакват в сряда.

Докладът за продажбите на нови жилища в САЩ през октомври ще излезе малко след началото на борсовата сесия, като се очаква увеличение до 414 хил. единици спрямо 402 хил. за септември. Тогава ще се публикуват и данните за промяната в запасите от суров петрол на САЩ през изминалата седмица. За тях се очаква втори пореден седмичен спад от 887 хил. барела.

Фондовите пазари в САЩ ще бъдат затворени в четвъртък поради честването на Деня на благодарността, а сесията в петък ще приключи по-рано в 20:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 23.11.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още