IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Битката за Cadbury набира сила

Очаква се Kraft Foods да подобри офертата си след включването на Hershey, Ferrero и Nestle в спора за британската компания

09:50 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Битката за Cadbury набира сила

Американската компания Kraft Foods вероятно ще подобри офертата си за придобиване на британския производител на шоколадови изделия Cadbury. Сред вариантите за повишаване на атрактивността на офертата е и повишаване на дела на кешовото плащане за сделката, смятат анализатори.

Причината за това е, че повечето от водещите играчи в сектора за производство на сладкарски изделия в света се включиха в надпреварата за придобиване на британската компания. Миналата седмица стана ясно, че с оферти ще излязат американската компания Hershey, италианската Ferrero и швейцарската Nestle.

Преди около две седмици Kraft Foods отправи предложение към акционерите на Cadbury за 16,8 млрд. долара. То обаче беше определено като „несериозно“, припомня CNBC. Според източник на агенцията с тази оферта само е „сложен старт на процеса“ на преговори с Cadbury.

Към момента Cadbury е вторият по големина производител на сладкарски изделия в света, но ако се стигне до обединение с Kraft, то компанията ще заеме първото място, изпреварвайки Mars-Wrigley.

Позициите на Kraft водят до засилен интерес от страна на останалите основни играчи в сектора. Американската компания Hershey е на път да отправи съвместно предложение заедно с италианската Ferrero, като представители на двете фирми ще се срещнат, за да разговарят в близките дни.

Според някои източници обаче Hershey са готови и сами да отправят оферта на стойност около 17 млрд. долара за придобиването на Cadbury.

В борбата се очаква да се включи и Nestle, макар все още от компанията да остават пасивни. Информацията на CNBC гласи, че швейцарската компания обмисля възможностите си и вероятно ще излезе с предложение за сделка.

За момента от Cadbury остават сравнително пасивни. Компанията обяви, че няма да се водят преговори за цена на акция под 8 британски лири. В съобщение на Cadbury се казва още, че „компанията е фокусирана върху увеличаването на стойността за акционерите като самостоятелен играч, съсредоточен единствено в сладкарския сектор“.

Въпреки това обаче се посочва, че Cadbury „ще разгледа всяка сериозна оферта, отразяваща пълната стойност на компанията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още