IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише предизвика четвърти пореден спад на европейските акции

Председателят на ЕЦБ заяви, че банката може да изтегли средствата, налети за стимулиране на икономиката

20:21 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише предизвика четвърти пореден спад на европейските акции

Европейските акции отчетоха понижения за четвърти пореден ден, което е най-дългата им негативна серия от четири месеца.

Причина за песимизма на инвеститорите стана намека на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, че ЕЦБ може да изтегли стимулите си за икономиката.

Книжата на TUI Travel и Thomas Cook потънаха с над 4 на сто, след като от Morgan Stanley понижиха оценката си за двата най-големи пътнически оператора в Европа, предаде Bloomberg.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи днес с 0,8 на сто до 243,62 пункта, с което спадът му за седмицата възлиза на 1,7 на сто.

Изказването на Трише, че ЕЦБ постепенно ще започне да изтегля средствата, налети в икономиката, с цел да не подхранва инфлационни процеси, заличи печалбите на европейските акции от ранната сесия.

Основните национални индекси отстъпиха на 15 от всичките 18 западноевропейски пазара. Френският CAC 40 загуби 0,8 на сто до 3729,36 пункта, немският DAX се понижи с 0,7 на сто до 5663,15 пункта, а британският FTSE 100 – с 0,3 на сто до 5251,41 пункта. Гръцкият основен индекс ASE потъна с 3,7 на сто до тримесечен минимум.

Акциите на трите най-големи гръцки банки - National Bank of Greece, Alpha Bank и EFG Eurobank Ergasias, се понижиха силно (тези на първите две с по 5,8%, а на EFG – с 6,9%), след като от ЕЦБ обявиха, че внасят промени в изискванията си за някои ценни книжа, които приемат в замяна на ликвидни средства.

Книжата на Piraeus Bank пък поевтиняха с 3,6 на сто, след като банката, която е четвърта по големина в Гърция, обяви спад на печалбата си за първото деветмесечие с 50 на сто до 219 млн. евро.

Сред губещите бяха и книжата на компаниите, свързани със сектора на недвижимите имоти във Великобритания, след като от Nationwide Building Society заявиха, че ръстът на цените на жилищата тази година се е дължал на малкия брой налични имоти за продажба. От организацията прогнозираха, че следващата година цените може да паднат още по-ниско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още