IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската борса изгуби 3% през изминалата седмица, корейската добави 3%

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific записа четвърти седмичен спад за последните пет седмици

12:23 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската борса изгуби 3% през изминалата седмица, корейската добави 3%

Изминалата седмица донесе 3 процента спад на основните борсови индекси в Япония, след като се появиха данни, загатващи за забавянето на икономическото възстановяване. Финансовите резултати за изминалото тримесечие на един от най-големите производители на компютри - Dell, се оказаха по-лоши от очакваното, а японската компания Sony Corp. намали целевата си възвръщаемост до 2013 г.

Индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225 изгуби 0,5%, приключвайки днешната сесия на ниво от 9497,7 пункта. Седмичната му загуба възлезе на 2,8 на сто. По-широкият индекс Topix се понижи още повече – с 3,2% спрямо миналия петък. Днес правителство призна, че японската икономика се намира във фаза на дефлация, а централната банка остави основната лихва на ниво от 0,1%.

В същото време индексите на южнокорейската и китайската фондова борса напреднаха с над 3% за изминалите пет дни. Пазарът на ценни книжа в Южна Корея и Китай започна да носи по-добра доходност от борсата в Токио през тази година, след като икономиките на двете страни продължиха да нарастват с бързи темпове, а местните компании се пребориха с японските конкуренти за пазарен дял.

Основният индекс на борсата в Сеул Kospi завърши сесията без промяна на ниво от 1620,6 пункта и записа седмичен ръст от 3,1%. Корейската борса влезе в категорията на FTSE за напреднали фондови пазари през септември, а от началото на годината чуждите инвеститори са закупили корейски акции за 22 млрд. долара. За сравнение покупките им на японски акции възлизат на 4 млрд. долара.

Китайският Shanghai Composite прекъсна петдневното си рали и се понижи с 0,4% до 3308,4 пункта днес. Причина за това стана новината, че Китайската централна банка ще преразгледа своята парична политика още в края на ноември, което се оказа по-скоро от очакваното и донесе загуби за компаниите от финансовия сектор. Shanghai Composite обаче е нараснал с 3,8% на седмична база.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,4% до 117,08 пункта. Борсовият измерител се понижава за четвърта поредна сесия, което е най-продължителната му негативна серия от началото на юли. В сравнение с миналия петък MSCI Asia Pacific е изгубил 1%, по данни на Bloomberg.

Това е четвъртият му седмичен спад за последните пет седмици. Спрямо петгодишното си дъно от началото на март обаче MSCI Asia Pacific се е повишил с 66%. Вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) завиши очакванията си за икономически растеж в 30-те най-развити страни до 1,9% през 2010 г. от прогнозираните през лятото 0,7%.

На борсата в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,8% до 22 455,8 пункта и реализира загуба от 0,4% на седмична база. Днес стана ясно, че азиатските страни ще търсят начини за контрол на входящите капиталови потоци, за да ограничат спекулативния приток на пари в техните икономики. Той би могъл да създаде балон на пазара на ценни книжа и недвижими имоти, и да оскъпи местните валути.

Най-силно днес се понижи австралийският индекс S&P/ASX 200, който изгуби 1,3% до 4685,8 пункта. Поевтиняването на петрола и металите оказа натиск върху цените на акциите от енергийния и добивния сектор, които станаха лидери по спад. В Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 отстъпи с 0,9% до 3113,6 пункта. Седмичната загуба на двата индекс възлиза съответно на 0,4% и 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още