IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността на тримесечните американски ДЦК стана отрицателна

Причина са подновените опасения на инвеститорите, че цените на повечето класове активи са твърде високи в момента

11:06 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността на тримесечните американски ДЦК стана отрицателна

Доходността на тримесечните американски държавни ценни книжа (ДЦК) стана отрицателна за първи път от пика на кредитната криза през миналата година досега, предаде Bloomberg.

Причина за това станаха подновените опасения на инвеститорите, че цените на повечето класове активи са твърде високи в момента, на фона на реалните перспективи за растежа на световната икономика.

Според Бил Грос, който управлява най-големия фонд за инвестиране в облигации в света - Pacific Investment Management, системният риск от надуването на балон на пазара на активи ще се увеличава, докато Федералният резерв държи лихвените проценти в САЩ на рекордно ниски нива близо до нула.

След като по време на сесията в САЩ в четвъртък падна под нула процента, днес доходността по тримесечните американски държавни ценни книжа възлиза на 0,0005% по време на търговията в Лондон.

Доходността на една облигация става отрицателна тогава, когато инвеститорите са склонни да заплатят за нея цена, която е по-висока от нейния номинал плюс купона.

През декември миналата година доходността на краткосрочните американски държавни ценни книжа стана негативна за първи път, откакто американското правителство започва да ги емитира през 1929 г. Тогава страховете на инвеститорите след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември ги накараха да търсят убежище с сигурни активи като държавните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още